Môže byť aj sója biopotravinou?

Ekologické produkty zo sóje zažili najrýchlejší rast zo všetkých spotrebiteľských potravinárskych segmentov v priebehu posledných 10 rokov. Tento jav je založený na tom, že sójové mlieko a mäsové náhrady podstatne zlepšili svoju univerzálnosť a bolo uznané, že sú aj zdravé. Po tom, čo boli určené hlavne pre vegetariánov, ekologické sójové výrobky teraz nájdu svoju cestu aj do nákupných zoznamov viacerých tradičných spotrebiteľov.

Objemovo, sójové bôby tvoria najväčší segment ekologických strukovín, ale stále zahŕňajú napríklad menej ako jedno percento z celkovej produkcie sójových bôbov v Spojených štátoch. Najväčšími pestovateľmi sú štáty Minnesota, Iowa a Michigan.

Často sa produkcia špecifikuje na odrodu „Vinton“ a iné druhy potravinárskej sóje. Tieto odrody sa používajú predovšetkým pri výrobe tofu, tempeh, sójových orieškov a celom rade ďalších produktov.

Ekologické sójové bôby zažívajú jedinečnú konkurenčnú situáciu, pretože oni v súčasnej dobe najviac ťažia z úspechu ich najväčšieho konkurenta, neekologickej sóje. Ako sa sójové produkty čím naďalej, tým viac používajú vo všetkých druhoch potravín, tak ako konvenčná tak aj bio fazuľa ťaží z tohto rozšíreného používanie u spotrebiteľov. Pôvodne používané iba na tofu, použitie sójových produktov sa rozširuje každý deň. Tento rast vytvára nové trhové príležitosti pre malých výrobcov, ktoré ponúka miestne i špecializované trhy. Príležitostí na trhu bude pravdepodobne aj naďalej veľa pre použitie ekologicky vypestovanej sóje v potravinárskej výrobe, ale bude sa určite tiež zvyšovať dopyt zo strany krmivárskeho priemyslu pri podpore potrieb ekologickej živočíšnej výroby.

EÚ zaviedla súbor národných noriem, ktoré ovplyvňujú všetky potraviny s označením „bio“, či už sa pestujú v rámci únie alebo sú dovezené. V týchto štandardách podrobne popisuje metódy, postupy a látky, ktoré môžu byť použité pri výrobe a spracovaní ekologických plodín a hospodárskych zvierat, taktiež boli stanovené jasné kritériá ekologického označovania. Normy zakázali používanie toxických syntetických pesticídov a hnojív, metódy genetického inžinierstva, ionizujúce žiarenie a čistiarenské kaly na hnojenie.

Ekologicky vyprodukované sójové bôby sú hlavným exportným BIO produktom Kanady. Ostatnými veľkými dodávateľmi sú India, Čína a Argentína.

V súčasnej dobe sú dodávky organických sójových bôbov nedostatočné. Je to kvôli tomu, že sú potrebné tak pre ľudskú spotrebu, tak aj na krmivové dávky pre zvieratá, ktoré sa neskôr dostávajú na trh ako hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso z kontrolované ekologického chovu. Vzhľadom na to, že dopyt rastie rýchlejšie ako ponuka, bude cena ekologickej sóje s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej pomerne vysoká.

3 benefity sójového mlieka

1. Zlepšenie profilu lipidov

Najdôležitejším atribútom sójového mlieka je jeho schopnosť zlepšiť krvný profil. Na rozdiel od kravského mlieka, ktoré má vysoký obsah nasýtených tukov a cholesterolu, tuk v sójovom mlieku je väčšinou nenasýtený s nulovou hodnotou cholesterolu. Štúdie ukázali, že pravidelný príjem sóje prináša blahodarné účinky, najmä ak máte vysokú hladinu cholesterolu.

2. Posilnenie cievnej integrity

Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny v sóji môžu účinne chrániť cievy pred porušením a krvácaním. Väzba týchto živín tiež zlepšuje pružnosť ciev tak, že sú oveľa odolnejšie voči zmenám krvného tlaku.

3. Podporuje chudnutie

Sójové mlieko obsahuje menej cukru ako bežný mlieko. Pitie sójového mlieka vám tiež dodáva dávku vlákniny, a tak váš pocit sýtosti vydrží na dlhšiu dobu, čo je ďalšou veľkou výhodou pre chudnutie.