Ekologické pestovanie kukurice

Počas niekoľkých posledných rokov dopyt po bio kukurici neustále rastie. Tento nárast dopytu bol ovplyvnený rastom odvetví akými sú napríklad bio mliekarne a ekologický chov hydiny. Často je cena ekologicky vypestovanej kukurice dvakrát vyššia ako cena bežnej komerčne vyprodukovanej kukurice, ale teraz aj vďaka ekologickej produkcie mäsa má trh istý potenciál na väčšie rozšírenie – či imprumuturi online sa to udeje dotáciami alebo lacnejšími pôžičkami pre farmárov.

Zatiaľ čo je stále relatívne malou časťou trhu, je to segment, ktorý by mohol poskytnúť pridanú hodnotu niektorým producentom plodín. Kukurica cukrová a iné špeciality (pukance, atď.) sú skôr okrajové produkty.

Kukurica má kvôli svojmu pôvodu vysoké nároky na teplo. To je potrebné aj v ekologickom poľnohospodárstve – kde sú regulačné dispozície obmedzené – dodržiavať od samého začiatku. Ľahšie, humusové pôdy, ktoré sa môžu zahriať rýchlo a dobre, tu teda majú výhodu, rovnako ako aj na juh naklonené plochy. Okrem dobrých podmienok na pestovanie kukurice aj rýchle sušenie a ohrievanie týchto pôd je tiež dôležité. Taktiež je dôležité, aby ste mohli pomocou motyky vyplieniť burinu. Toleruje sa len nízka burina, inak mladá kukurica ťažko rastie. Kukurica rastie na jar veľmi pomaly a bojuje teda s burinou aj o tie najmenšie lúče svetla. Inak sa jej vyhýbajú aj huby a v boji proti jej najväčšiemu škodcovi – vijačke kukuričnej / credit de nevoi personale – pomáhajú výsadky so živými osami.

Pozrime sa na niektoré z problematík pri výrobe ekologickej kukurice.

Po prvé, rovnako ako pre všetky certifikované ekologické pestované plodiny, musí byť pôda obhospodarovaná v súlade s národnými normami. Musí existovať lehota troch roky od okamihu, kedy bol použitý posledný zakázaný materiál pre pôdu, než produkty na nej vypestované môžu byť certifikované ako ekologické. To znamená, že počas tohto prechodného obdobia musia byť plodiny pestované ekologicky, ale smú byť predávané len ako konvenčné. Toto trojročné prechodné obdobie by sa malo považovať za dobu výcviku pre poľnohospodárov, ako aj za prechodné obdobie pre krajinu.

Ďalším aspektom sú osevné postupy. Väčšina ekologických výrobcov používa rôzne striedania plodín, aby sa minimalizovali buriny, hmyz a choroby a maximalizovala sa biodiverzita. Rotačným výsevom kukurice, sóje, pšenice a sena, farmy môžu zabezpečiť celoročné pokrytie, produkujú sami dusík a recyklujú živiny.

Väčšina ekologických výrobcov sa spolieha na rotáciou, obrábanie pôdy a mechanického spôsoby na ničenie buriny. Minimalizácia burín v priebehu transformačného procesu je jedným z kľúčov k spusteniu ekologickej produkcie relatívne burín zadarmo.

Pomáha aj oneskorená výsadba. Plodina vyklíči rýchlejšie a lepšie súťaží s burinou, ktorá mohla uniknúť pri spracovaní pôdy a jej kultivácií. Taktiež je menšia potreba pre štartovacie hnojivo pri výsadbe neskôr v máji. A nakoniec, mierne oneskorené sadenie ekologickej kukurice môže pomôcť zabrániť kontaminácii peľom od priľahlého geneticky modifikovaného kukuričného poľa.

Dohľad na úrodnosť pôdy je kritická. Najefektívnejším prístupom je sa spoliehať na dusík zo strukovín, a na fosfor a draslík z hnoja.

Pri zbere, kombajn musí byť vyčistený a zbavený kontaminácie od konvenčnej kukurice. Postupy pri zbere úrody sú všeobecne podobné tým u konvenčnej kukurice. Organické kukurica sa musí uchovávať oddelene od akejkoľvek bežnej kukurice na farme. Skladovacie postupy sú tiež podobné, aj keď nie sú povolené žiadne plynné prostriedky alebo pesticídy.