Ekologické pestovanie kávy

Káva je druhý najobľúbenejší nápoj na svete – po vode. Je tiež svetovo najcennejšie obchodovanou komoditou, hneď po rope. Preto má značný vplyv na mnoho životov, či už na spotrebiteľov alebo na poľnohospodárov. Aby ste pochopili prednosti ekologickej kávy, potrebujete vedieť niečo o tom, ako sa káva pestuje.

Životné prostredie

Pestovanie kávy bolo pôvodne vyvinuté v Afrike. Káva sa pestovala ako plodina spodnej vrstvy, čo znamená, že bola zasadená v tieni iných, väčších stromov. Káva bola pestovaná spolu s inými potravinárskymi plodinami, ako sú banány a orechy, ktoré poskytovali potravu, rovnako ako dodatočný zdroj príjmov pre pestovateľov kávy. Tradiční poľnohospodári používali udržateľné poľnohospodárske techniky vrátane kompostovania kávovej buničiny, rotovania plodín a nepoužívali chemikálie ani umelé hnojivá. Tieto plantáže tak poskytovali aj úkryt pre voľne žijúce živočíchy, ako sú vtáky, motýle, hmyz a iné zvieratá. Mnoho škodcov tak bolo vychytaných prírodnými predátormi a živiny sa pridávajú do pôdy z prirodzeného opadávania listov z vyšších stromov.

V rokoch 1970 až 1980 došlo k posunu na takzvané „technické poľnohospodárstvo“ a milióny dolárov sa investovali do plantáží v Strednej Amerike, aby nahradili tradičné tieňové pestovanie, kultivačnou technikou Slnka. To malo za následok zničenie rozsiahlych lesov s výmerou viac ako 10 tisíc km², výrub stromov, jednotvaré pestovanie a používanie chemických hnojív a pesticídov.

Takéto poľnohospodárstvo vytvorila zostupnú špirálu vo všetkých oblastiach života na týchto farmách. Znečistenie pesticídmi, odlesňovanie a vymieranie mnohých druhov spevavých vtákov cez ničenie biotopov sú len niektoré z vedľajších produktov tohto štýlu poľnohospodárstva. Iné zahŕňajú degradáciu pôdy a vodných zdrojov, čo viedlo k problémom so životným prostredím, ako aj ku kontaktu pracovníkov s touto kontaminovanou vodou.

Z tohto dôvodu sa mnohé organizácie, ktoré berú ohľad na životné prostredie, rozhodli vyvinúť štandardy pre podporu tieňového pestovania alebo pre pestovanie kávy pod baldachýnom lístia z rozmanitých stromov, ktoré poskytujú útočisko pre rôzne vtáky. Okrem toho mnohí spotrebitelia sú odhodlaní pomocou kúpy ekologicky vypestovanej kávy podporovať udržateľné poľnohospodárske techniky v chudobných krajinách.

Zdravotné výhody

Malo by byť zrejmé, že ekologická káva bude zdravšia, pretože nebola vypestovaná pomocou pesticídov a chemických hnojív. Avšak, jej ďalšou výhodou je pôda, na ktorej sa BIO káva pestuje. Táto má prírodné živiny, ktoré zvyšujú hodnotu živín kávových zŕn. Je takto ešte viac výživnejšia! Navyše, káva má potenciálne zdravotné výhody kvôli obsahom antioxidantov, ktoré sa v nej nachádzajú.

Ekologicky vypestovaná káva vám môže pomôcť schudnúť zvýšením vášho metabolizmus. Ekologická káva pomáha zahnať hlad a pomôže telu zbaviť sa nazbieraných toxínov. Kávové nápoje nie sú určené ako náhrada za vašu výživu, ale môžu rýchlo zaplniť žalúdok, zvýšiť vašu energiu a pomôžu vám sa držať ďalej od nezdravých pochúťok medzi jedlami.

Káva má naviac potenciálne protirakovinové účinné látky. Jednou s často spomínaných je kofeín. Bolo preukázané, že stimuluje a zároveň potláča nádory – v závislosti na druh rakoviny, a ako často sa podáva. Nezabúdajme jeden veľmi dôležitý detail. Ekologická káva chutí lepšie! Budete z nej menej nervózny.

Prirodzene vypestované kávy sú chuťovo vždy atraktívnejšie ako komerčne vypestované, ktoré sú častokrát ochutené práve pesticídmi. Skúste ísť do obchodu, kúpiť bio kávu a sami ochutnať rozdiel!