Ekologická produkcia vajec

Pod týmto názvom sa skrýva produkcia vajec, ktorá zohľadňuje základné postupy ekologickej výroby a chovu hydiny. Bez ohľadu na to, čo bolo skôr – sliepka alebo vajce – môžete sa staviť, že prvé čo vzniklo určite bolo prírodné – bez ďalších pridaných liekov alebo chemikálií. A pretože stále viac a viac ľudí začína objavovať zdravotné a environmentálne prínosy biopotravín, priemyselná výroba hydiny a produkcia vajec sa stali akýmsi tŕňom v oku aktivistov, kvôli častému používaniu chemikálií, liekov a priemyselnému druhu poľnohospodárstva. Aj preto si dnes viacerí farmári berú pôžičky, aby si mohli dovoliť zmodernizovať svoje závody a produkovať tzv. „bio vajcia“. Tieto pochádzajú zo sliepok, ktoré vedú kľudný, naplnený a bezstresový život. Ale ešte je potrebné splniť veľa ďalších podmienok, aby sa dosiahlo získanie certifikácie na produkciu BIO vajec.

Ekologické vajcia, rovnako ako konvenčné vajcia, sa musia riadiť podľa štandardov predpísaných Európskou Úniou. Medzi tieto patria okrem hmotnosti aj vzhľad a kvalita škrupiny, ako aj kvalita žĺtka a bielka, alebo podiel albumínu.

Aby sa vajcia mohli kvalifikovať ako ekologické, musia tieto pochádzať z kurčiat, ktoré sa kŕmia ekologickým krmivom – to znamená krmivom, ktoré je bez vedľajších živočíšnych produktov, umelých hnojív, pesticídov a iných chemických prísad. Na ich kŕmenie nemožno použiť geneticky modifikované potraviny alebo produkty. Okrem toho ekologické vajcia musia pochádzať z kurčiat, ktorým sa podávajú antibiotiká iba v prípade infekcie – u komerčných kurčiat, na druhej strane, sa podávajú antibiotiká na pravidelnej báze. V ekologickej výrobe vajec nemôžu byť použité žiadne hormóny alebo iné lieky.

Pĺznutie nastáva, keď vtáky vylučujú staršie perie, aby vytvorili priestor pre nové. Keďže pĺznutie predlžuje produktívny život nosníc, je niekedy umelo vyvolané v komerčnej produkcií vajec zmenšením porcie jedla, vody alebo inými prostriedkami. Toto je prísne zakázané u kurčiat, ktoré majú klásť bio vajcia; môže dôjsť len k prirodzenému pĺznutiu.

Ekologické vajcia musia pochádzať z kurčiat, ktoré nežijú v klietkach a majú prístup k voľnej prírode, a to aj v prípade, že ich vonkajší priestor je len malý kurínec alebo uzavretý dvorný priestor. Kurínce sa používajú v dedinských oblastiach na ochranu kurčiat a ich vajíčok pred predátormi, ako sú jastraby, líšky a iné zvieratá.

Sú BIO vajcia aj cenovo dostupné? Jedná vec je istá, nie je to lacná záležitosť. Ekologické vajcia môžu stáť až zhruba dvojnásobok ceny komerčných vajec. Je to spôsobené predovšetkým mimoriadnymi výdavkami, ktoré vznikajú pri plnení ekologických požiadaviek na certifikáciu.

A na koniec, majte na pamäti, že vajcia z voľného výbehu nie sú nevyhnutne aj ekologické. Aby vajcia mohli byť klasifikované ako vajcia pochádzajúce od sliepok z voľného výbehu, musia tieto mať zabezpečený prístup k malému, oplotenému kúsku nádvoria, ktoré môžu alebo nemusia používať. Navyše, kurčatá vo voľnom výbehu môžu byť kŕmené aj neekologickým krmivom a niekedy sa im podávajú aj antibiotiká alebo iné lieky. Čiže si treba vždy pri kúpe vajec aj poriadne pozrieť, aké nálepky alebo nápisy sa nachádzajú na škatuľke, a zároveň je vždy aj dobré, nakuknúť do jednotlivého balenia, aby sme zistili, že pečiatka na vajíčku aj naozaj ukazuje číslo 0, ktoré označuje vajcia z BIO produkcie.