Aké dobré je BIO mäso?

V krmivo pre mäso z ekologického chovu je starostlivo sledované. I keď sa stretávame niekedy aj s výnimkami, vzhľadom na to, že sa BIO mäso tiež postupne stalo hromadným produktom: Predtým ste ho kúpili len v obchodoch so zdravou výživou, dnes je tiež dostať aj vo veľkých diskontných reťazcoch. Na stále viac a viac produktoch, je nalepená šesťuholníková BIO pečať Európskej únie alebo jeden z mnohých certifikátov ekologického poľnohospodárskeho združenia. Ale čo znamená „bio“ u mäsa? Je mäso z ekologického chovu len drahšie ako konvenčné mäso alebo aj zdravšie?

Ekologické krmivo bez prísad

Jadrové krmivo, ktoré sa zvyčajne používa v bežnom výkrme, tu nemožno použiť. Nepoužívajú sa žiadne zosilňovače výkonu, teda látky, ktoré podporujú rýchlejší rast zvierat. Krmivo taktiež nie je geneticky modifikované. Tak znie ustanovenie pre produkciu bio mäsa.

Viac priestoru pre zvieratá

Okrem krmiva sa líšia ekologické farmy od tých bežných aj chovaným a vedením zvierat. Na rozdiel od bežnej prevádzky, sa môžu chované zvieratá slobodne rozhodnúť, či chcú radšej zostať vnútri, alebo ísť na čerstvý vzduch. Okrem toho sú všetky zvieratá majú dostatočný priestor na vykonanie ich prirodzených potrieb. Pre ošípané, ktoré rady rýpu do zeme to znamená namiesto roštových podláh slamu.

Nadmerné užívanie liekov a liečiv

Iba vtedy, keď sú naozaj choré, zvieratá na ekologickej farme dostanú antibiotiká. Iba jedna jediná liečba je povolená, inak musí byť mäso predávané ako konvenčne vyprodukované mäso. Preto sa často používajú homeopatické prostriedky. Veľa farmárov si myslí, že tieto podmienky sú pre zvieratá oveľa prijateľnejšie a tieto sú aj oveľa šťastnejšie. Aj samotný produkt – mäso – je tiež výbornej kvality. Niektorí zastávajú názor, že zo zvieraťa, ktoré sa necítilo dobre počas svojho života, nemôže byť predsa ani dobrý rezeň.

Ekologické mäso je preceňované – hovorí veda

V kvalite mäsa je dnes podľa vedcov veľmi malý rozdiel medzi ekologickým a konvenčne vyrobeným bravčovým mäsom.“ V jednej štúdii sa podávalo dvom skupinám ošípaných rovnakého plemena rôzne krmivo – jedno, ktoré spĺňalo bio štandardy a druhé bolo bežné krmivo, ktoré bolo obohatené o syntetické aminokyseliny s množstvom sójovej bielkoviny.

Mäso z týchto dvoch rôznych skupín zvierat bolo potom skúmané na merateľné faktory – ako sú nárez, vzhľad, jemnosť a schopnosť viazať vodu – ale aj na zmyslové vlastnosti, akými sú chuť a vôňa. Porovnanie ukázalo, že neexistujú žiadne veľké rozdiely vo väčšine kritérií kvality. Rozdiel je v obsahu tuku. Rozhodne ošípané z bio chovu majú vyšší obsah tuku, ktoré by však mal mať pozitívny vplyv na chuťové bunky.

Je teda BIO mäso aj zdravšie?

Mäso z ekologického chovu podľa štúdie teda chutí trochu lepšie. Mäso zvierat, ktoré jedia hlavne čerstvé krmivo a veľa sa pohybujú, obsahuje mnoho zdravých omega-3 mastných. Tieto mastné kyseliny môžu byť prevedené na účinné látky, ktoré okrem iného pôsobia protizápalovo a proti bolesti. Takže aktuálne je mäso z ekologického chovu podľa vedcov o trošku lepšie ako mäso z normálneho chovu. Avšak táto malá výhoda určite nie je dôvodom, prečo platiť viac za takéto mäso. Ale ak ide o životné podmienky zvierat, výber by nemal byť ťažký. Podporíme tým nielen zdravie zvierat, ale aj miestnych chovateľov.